Zwemmen, fietsen en … lopen?

Triathlon is een combinatieduursport. Je doet meerdere sporten achter elkaar, die elk op zich ook al een uithoudingsproef zijn. Gemaakt voor mensen die van een uitdaging houden. Ben je een nieuweling op het gebied van de sport dan hebben we hieronder een aantal waardevolle tips:

Hoe bereid je jezelf voor?

Volg een schema

Op weg naar je eerste wedstrijd kan het handig zijn om een trainingsschema te gebruiken. Ben je lid van een vereniging, dan kan een trainer je daarmee helpen. Wil je liever zelf aan de slag, dan heeft de Nationale Triathlon Bond voorbeeldschema’s om je voor te bereiden op jouw eerste triathlon.


Alleen of samen trainen?

Train je graag alleen? Dat mag. Zoek je gezelschap? Ga dan eens kijken bij een triathlonvereniging in de buurt. Lotgenoten, trainingsmaten en gezelligheid. De Nationale Triathlon Bond heeft een overzicht voor je.


Schrijf je tijdig in

Triathlon wordt steeds populairder. Zo ook de Triathlon Stein. Om teleurstellingen te voorkomen: schrijf je tijdig in!


Heb je al nagedacht over voeding?

Je hoeft geen speciaal dieet te volgen om een triathlon te gaan doen. Gezond eten en voldoende drinken zijn wel belangrijk. En misschien wil je eens oefenen met sportdrank of sportvoeding? Alles wat je in een wedstrijd wilt gebruiken, kun je het beste in training al testen.


De wedstrijddag breekt aan

Controleer je materiaal en verzamel al je spullen op tijd. Ga nog even na of je fiets, je loopschoenen en je zwembril in orde zijn en geen mankementen vertonen. Poetsen kan ook geen kwaad.


Schaf een startnummerband aan

Dat is een elastieken band, die je om je middel kunt dragen. Je bevestigt er je startnummer aan. Tijdens het fietsen draag je dat nummer op je rug en met hardlopen op je buik. Even aan het bandje draaien en klaar ben je. Veel handiger dan op je shirt gespelde nummers.


Oefen je wissels

Triathlon kan de eerste keer best complex zijn. Het wisselen van sport brengt tijdens een wedstrijd voor veel deelnemers stress met zich mee. Het helpt als je thuis al eens geoefend hebt. Wat moet je doen na het zwemmen? Welke spullen heb je nodig voor het fietsen? Moet je omkleden, in welke volgorde doe je dat dan? Op internet kun je tutorials vinden met tips&tricks. Onze allerbelangrijkste: bereid je voor en hou je hoofd koel op raceday!


Checklist

Wil je zeker weten dat je alles bij je hebt. De Nationale Triathlon Bond heeft een checklist voor je, zodat je niks hoeft te vergeten. Tas inpakken, afvinken en zorgeloos op pad gaan.