Over de Schuiteman 2eDivisie Triathlon

Vijf wedstrijden, met competities in Noord en in Zuid. Enthousiaste verenigingsteams die de strijd met elkaar aan gaan om promotie naar de Rompelberg 1eDivisie af te dwingen. Individuele strijd en teamprestaties gaan hand in hand.

Programma Triathlon Stein

  • 09:00 uur Registratiebureau open bij MFC De Grous (Heerstraat-centrum 38 Stein)
  • 09:30 uur Wisselzone open: bike check-in alle afstanden (alleen check in/out via Havenstr.)
  • 09:30 uur Briefing Teamcaptains divisieteams (2eDivisie) (m+v) locatie: Bike exit bij wisselzone
  • 10:30 uur Start standaard afstand 2eDivisie (m)
  • 10:35 uur Start standaard afstand 2eDivisie (v)
  • Prijsuitreiking standaard afstand 2eDivisie (Finishterrein) half uur na winnaar
  • 12:30 uur Bike check-out ALLEEN 2eDivisie (via Havenstraat)
  • 17:30 uur Wisselzone GESLOTEN (haal voor 17:30 uur alle spullen op!

Hoe zit het parcours in elkaar?

In 2024 zullen de teams uit de Schuiteman 2eDivisie Zuid bij Triathlon Stein de volgende afstanden moeten afleggen: 1500m zwemmen – 40km (2 ronden) fietsen – 11 km (aanloopdeel + 3 ronden) hardlopen

Zwemmen

Er wordt gezwommen in de haven in Stein nabij de brug van Stein/Meers. De wisselzone met de zwemstart zijn voor atleten bereikbaar via de Havenstraat (noord entree). Vanuit het centrum van Stein (MFC De Grous/ inschrijfbureau) is de start op circa 1200 m gelegen in de richting van Meers.

Fietsen

Het fietsparcours is iets gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren. Natuurlijk mag en kan een helling niet ontbreken tijdens het fietsonderdeel van de Triathlon Stein. De Slingerberg is daardoor nog steeds scherprechter in het parcours. Deze helling door het steile hellingbos is een echte ‘loper’ en daarmee zeer geschikt voor de atleet met het grote vermogen.

Voordat de Slingerberg wordt bedwongen rijden de atleten via mooie weggetjes en fietspaden door de open vlaktes van de Grensmaas. Idyllische dorpjes als Meers, Geulle a/d Maas worden gepasseerd. De wind komt hier meestal uit het zuidwesten, dus dat betekent stoempen. Verdeel je krachten goed!

Meteen na de Slingerberg volgt een bochtig segment door het buitengebied om de oude kern van Catsop heen. Eenmaal in de straten van Elsloo kun je de benen een beetje laten rusten met een korte afdaling, maar vervolgens volgt een lang stuk langs het Julianakanaal terug naar Stein.

In Stein draai je de Heerstraat op en is het in een rechte lijn naar het centrum. Bij aankomst in het centrum volgt een 360 graden bocht over het evenemententerrein. Een kleine kilometer verderop mogen de atleten van de Sprint voor de brug rechtsaf afslaan om te wisselen naar het lopen. De atleten van de lange adem moeten rechtdoor rijden en fietsen in totaal 2 ronden (2 keer Slingerberg).

Hardlopen

Het loopparcours is in 2024 onveranderd ten opzichte van voorafgaande jaren met de beklimming van de Kelderstraat als scherprechter en het vlakke gedeelte langs de kasteelruïne en het meanderende beekje de Ur. De atleten die verwachten lekker vlak te kunnen uitlopen, komen bedrogen uit.

Vanuit de wisselzone in de haven lopen de atleten eerst een aanloopstuk van een kleine kilometer tot het keerpunt in het centrum van Stein. De atleten van de Sprint nog 1 ronde (5 km), de atleten van de lange adem in totaal 3 rondes (11 km). Het loopparcours is pittig met het klimmetje van de Kelderstraat als kuitenbijter. Na het keerpunt in het centrum van Stein lopen de atleten via het tunneltje langs brouwerij De Fontein. De verleiding om even binnen te lopen en een Steins biertje te pakken, zal er bij sommige atleten zeker zijn. Dat mag… na het passeren van de finishlijn en zover is dat niet. In plaats daarvan lopen we verder langs beekjes en is het genieten van de stilte in een groene omgeving,.… en je eigen hartslag. Na het tunneltje loopt de weg meteen omhoog (Kelderstraat) en zal dat blijven doen tot de finish/keerpunt.